KELA-terapian arvioon ja hoitoon ohjautuminen julkisessa terveydenhuollossa
Ohjautuminen KELA-terapian arvioon julkisessa terveydenhuollossa vaihtelee kunnan ja sairaanhoitopiirin mukaan.
Pääsääntöisesti hakeudu ensin terveyskeskuslääkärin arvioon ja kerro toivovasi psykoterapiaa. Voit myös soittaa terveyskeskukseen ja tiedustella, miten kunnassasi pääset käytännöllisimmin psykoterapia-arvioon KELA-psykotearpiaa varten.
1. Jos terveyskeskuslääkäri arvioi oireesi lieviksi tai keskivaikeiksi:
- Joissakin kunnissa KELA-terapian arviojakso onnistuu terveyskeskuksesta käsin.
- Varaudu, että joissakin kunnissa sinulle saatetaan ehdottaa KELA-terapian arviojakson suorittamista yksityisellä psykiatrilla tai muuta hoitoa kuten lääkitystä tai keskustelukäyntejä hoitajalla. Jos haluat nimenomaan psykoterapiaan, varmista viivästyttääkö tarjottu hoito terveyskeskuksessa psykoterpian arviojakson aloittamista vai käynnistyykö KELAn edellyttämä hoito- ja arviojakso terveyskeskuslääkärin käynnistä.
2. Jos lääkäri arvioi oireesi kiireellisiksi tai vakava-asteisiksi:
- Terveyskeskuslääkäri voi kirjoittaa lähetteen psykiatrian erikoissairaanhoitoon.
- Saat myöhemmin erikoissairaanhoidosta kutsun ensikäynnille.
- Viive terveyskeskuksen lähetteestä ensikäyntiin vaihtelee alueittain ja ruuhkatilanteen mukaan.
- Erikoissairaanhoidossa arvioidaan yleisesti hoidon tarvettasi ja tehdään hoitosuunnitelma. Kerro toivovasi psykoterapiaa. Tarpeen mukaan arviojakson jälkeen erikoissairaanhoidosta kirjoitetaan lähete KELA-psykoterapiaan.
- Tietyissä kunnissa terveyskeskuskäyntien pohjalta voidaan kiireellisissä tilanteissa kirjoittaa suoraan lähete julkisen sektorin ostamaan psykoterapiaan.
- Tällöin psykoterapia on yleensä asiakkaalle ilmaista, mutta sitä on tarjolla vähemmän kuin KELA-terapiaa.
Riippumatta arvion suorittavasta tahosta, varmista lääkärisi tai hoitohenkilösi kanssa, voitko aloittaa itsellesi sopivan KELA-terapeutin etsimisen jo arviojakson aikana. KELAn hyväksymiä psykoterapeutteja voi hakea kohdennetusti Minduusta.