Susi Meritammi
- Kognitiivinen käyttäytymisterapia
Usein haitallisesta käyttäymisestä on myös jotakin hyötyä, minkä vuoksi käyttäytymisen muutos on vaikeaa, etenkin yksin. Psykoterapiasuhteessa syvennymme tutkimaan käyttäytymisen funktioita ja myös siihen, miten arjen ongelmakäyttäytyminen näyttäytyy terapiatilanteessa. Tämä lisää itseymmärrystä ja mahdollistaa muutoksen.
Terapeuttina olen asiakaslähtöinen ja asiakkaan ainutlaatuisuutta arvostava. Olen aktiivinen kuuntelija ja annan asiakkailleni tilaa ilmaista itseään. Tarvittaessa ohjaan keskustelua ja tarjoan uusia näkökulmia, mikä auttaa asiakkaitani ymmärtämään tilannettaan paremmin. Tämä tasapaino aktiivisen ohjauksen ja tilan antamisen välillä on yksi vahvuuksistani. Minulle on tärkeää luoda salliva ilmapiiri, jossa asiakkaat tuntevat olonsa turvalliseksi ja voivat avautua luottamuksellisesti. Olen ymmärtäväinen, mutta uskallan myös tarvittaessa haastaa sinua -aina kuitenkin myötätuntoisesti. Tärkeintä minulle on tarjota asiakkaalleni kokemus kuulluksi tulemisesta.
Sovellan kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmiä, joista jokaisella on oma roolinsa terapeuttisessa prosessissa:
Altistuksessa asiakas kohtaa pelkäämänsä asiat hallitusti ja turvallisesti, mikä opettaa sietämään ahdistusta paremmin. Altistushoitoa käytän myös OCD:n hoidossa.
Käyttäytymisen aktivaatio toimii masennuksen hoidossa. Menetelmä keskittyy asiakkaan aktiiviseen osallistumiseen ja käyttäytymistä vahvistaviin merkityksellisiin toimintoihin.
Arvotyöskentelyssä autan asiakkaitani tunnistamaan ja määrittelemään heille tärkeitä arvoja ja elämän tavoitteita.
Mindfulness ja tietoisuustaidot auttavat keskittymään nykyhetkeen ja vähentämään stressiä sekä parantamaan emotionaalista säätelyä.
Taitoharjoittelu voi sisältää esimerkiksi viestintätaitojen, stressinhallinnan tai ongelmanratkaisutaitojen opettelua. Kehitämme konkreettisia työkaluja arkielämän haasteisiin.
Yhtenä menetelmäperheenä sovellan myötätuntokeskeisen terapian menetelmiä.