Nyt on terapiassani kesätauko, koska terapeuttini on lomalla. Tulinpa tässä pohtineeksi syitä siihen, miksi kenenkään kannattaisi vaivautua terapiaan kertomaan ongelmistaan? Helpommallahan pääsee, kun tapaa hyvän ystävän ja oksentaa huolensa hänelle. Vaivattomampaa on vaatia puolisoa kuuntelemaan monologia lapsuuden traumoista. Ketutusta voi valittaa työkavereille lounastauolla, lapsille kotona, ventovieraille ratikassa… Miksi ihmeessä maksaa terapeutille, kun voi puhua aivan ilmaiseksi muille? No, monestakin syystä.

Psykoterapeutti on ammattilainen, joka on kouluttautunut auttamaan sinua.

Kyökkipsykologia kavereiden kanssa on kivaa, mutta vaikeiden mielenterveysongelmien purkamiseen se ei riitä.

Kyökkipsykologia kavereiden kanssa on kivaa, mutta vaikeiden mielenterveysongelmien purkamiseen se ei riitä. Olipa sitten kyseessä hankalat ihmissuhteet, vahingolliset käytösmallit, traumat, stressi tai masennus, kykenee taitava terapeutti todella paneutumaan ongelmiisi ja niiden ratkaisemiseen.

Puhuttaessa terapiasta ja terapeutista, tarkoitetaan hyvin usein juuri psykoterapiaa ja psykoterapeuttia. Psykoterapeutti nimikettä voi käyttää ainoastaan Valviran laillistama ammattilainen, jolla on takanaan asianmukainen koulutus. Terapeutin valinnassa kannattaa huomioida myös hänen edustamansa psykoterapiasuuntaus, joita on useita.

Terapeutille voi puhua täysin luottamuksellisesti eikä hän arvostele sinua millään tavalla.

Terapiasuhteessa sinun ei tarvitse välittää tuon taivaallista terapeuttisi mahdollisista ongelmista.

On hieno asia, jos elämässä on ihmisiä, joille voi uskoutua ja purkaa huoliaan. Näitä ihmissuhteita kannattaa vaalia. Monesti vain on niin, että kun painii todella vaikeiden asioiden kanssa, unohtuu kanssakäymisessä huomioida se toinen osapuoli. Kaiken vuodattamisen ja valittamisen keskellä toiselle ei jää tarpeeksi tilaa, ja välillä hänkin saattaa tarvita tukea ja kuuntelijaa omille huolilleen. Tällainen epätasapaino kuormittaa suhdetta ja seurauksena voi olla, että hän ottaa etäisyyttä – joskus lopullisesti.

Terapiasuhteessa sinun ei tarvitse välittää tuon taivaallista terapeuttisi mahdollisista ongelmista. Sinun ei tarvitse olla niistä edes tietoinen, sillä pätevä terapeutti ei tuo niitä esille. Terapiassa huomio keskittyy ainoastaan sinuun.

Läheisesi eivät myöskään pysty suhtautumaan sinuun kovin objektiivisesti. He ovat yksinkertaisesti liian lähellä sinua. Suhde terapeuttiin on olemassa ainoastaan terapiaistunnon aikana. Hän ei lähde kanssasi kahville eikä osallistu jokapäiväiseen elämääsi.

Terapeutti todella kuuntelee sinua, mutta osaa samalla ohjata sinua ymmärtämään ongelmiesi syitä ja löytämään niihin toimivia ratkaisukeinoja.

Ehkä raskainta on sellainen ihmissuhde, jossa toinen vain jauhaa kerta toisensa jälkeen samoista ongelmista yrittämättä löytää niihin ratkaisua.

Tuskinpa kukaan läheisesi pystyy keskittymään tunnin ajan kokonaisvaltaisesti vain sinuun, kuten terapeutti tekee. Saati, että läheiseltäsi löytyisi ammattilaistyökaluja asioiden korjaamiseen.

Ei pidä silti vähätellä ystävien ja muiden läheisten tukea. Olemme kaikki yksilöitä omine ajatuksinemme, arvoinemme ja asenteinemme. Toinen ihminen saattaa antaa asioille aivan uuden näkökulman. Ehkä jokin hänen sanomansa jää pyörimään mieleesi ja vaikuttaa suhtautumiseesi kyseiseen asiaan. Joskus se voi jopa johtaa tärkeään muutokseen.

Läheisesi ei kuitenkaan ole terapeuttisi. Ehkä raskainta on sellainen ihmissuhde, jossa toinen vain jauhaa kerta toisensa jälkeen samoista ongelmista yrittämättä löytää niihin ratkaisua. Läheisesi varmasti välittävät sinusta, mutta rajansa kaikella: kukaan ei jaksa loputtomiin vatvoa samoja (vain sinun!) ongelmia.

Tällaisia ajatuksia tällä kertaa. Helteistä heinäkuuta kaikille!

Sari Kumpula

Lue myös

Minduu.fi – Psykoterapian ABC:
Psykoterapiaan hakeutuminen käytännössä

Share This